Tentoonstelling Vanitas Extended

Gepubliceerd: Dinsdag, 24 maart 2015 Geschreven door Alexander Declercq

Van 25 april tot 6 juni 2015 loopt op diverse locaties in Ieper de kunsttentoonstelling Vanitas Extended. Ook in onze kathedraal zijn enkele kunstwerken te zien.

Vanitas Extended is een internationale groepstentoonstelling rond dood en vergankelijkheid in de 21ste eeuw. De groepstentoonstelling koppelt Ieper en haar historische monumenten en oorlogsverleden aan internationaal talent en tijdloze blikken. Veertien kunstenaars maakten (nagenoeg allemaal) nieuw werk dat hier voor het eerst te zien zal zijn. In onze kathedraal is er werk te zien van Joris Van de Moortel, Christopher Holloran (UK), Christof Zwiener (DE), Cindy Wright, Marie Cloquet, en Nathalie Vanheule.

Christof Zwiener gaat aan de slag met symbolen van verheerlijking en vereeuwiging, zoals vlaggen. Cindy Wright liet zich inspireren door de Menenpoort waarin de namen van gesneuvelde soldaten gebeiteld staan, waaronder haar eigen naam Wright. Christopher Holloran brengt de fysieke poging in beeld om aan de dood te ontsnappen. Marie Cloquet brengt verwoeste oorlogslandschappen in beeld. Het werk van Joris Van de Moortel staat in het teken van de vernietiging van iedere ijdele poging van de kunstenaar om te creëren. Nathalie Vanheule creëerde een projectie met vurige vlammen.

Vanitas Extended is een initiatief van vzw Pony Attack en curator en Ieperlinge Nathalie Vanheule, gerealiseerd in samenwerking met Cultuurcentrum Ieper.

Hits: 1674