Inhuldiging van de gerestaureerde kruisweg

Gepubliceerd: Dinsdag, 11 april 2017 Geschreven door Alexander Declercq

Op zaterdag 8 april 2017, bij de aanvang van de Goede Week, werd de gerestaureerde kruisweg ingehuldigd. De 14 staties werden gerestaureerd door Rosemie en Johan Cheroutre.

De 14 staties van de kruisweg hangen in de noordelijke zijbeuk van de Sint-Maartenskathedraal en zijn elk ong. 150 cm hoog en 100 cm breed. Tot aan de Eerste Wereldoorlog hingen ze in de (nadien niet heropgebouwde) dekenkapel. Ze werden geschilderd in 1857 door Joseph Van Severdonck. Van Severdonck, geboren op 27 maart 1819 in Brussel en overleden op 11 november 1905 in Schaarbeek, was één van de privéleraren van koningin Maria-Hendrika en ook leraar aan de Academie van Brussel waar hij les gaf aan onder meer James Ensor en Vincent Van Gogh. Omdat hij goed paarden kon schilderen, gaf James Ensor hem spottend de bijnaam ‘Peintre des juments de la cour’. De opdracht in Ieper kreeg hij wellicht omdat men hem hier kende door het huwelijk van zijn dochter met Ieperling Cesaer Cardinael. Hij schilderde ook de kruisweg voor de Eglise de Notre Dame in Namen.

De kruisweg in de Ieperse kathedraal was een schenking van M. De Moucheron; op de derde en de zevende statie staat in de linker benedenhoek het wapenschild van de adellijke Ieperse familie de Moucheron.

Statie 12 en 13 werden tijdens de Eerste Wereldoorlog onherstelbaar beschadigd; de huidige exemplaren zijn geschilderd door Alidoor Lamote (Koolskamp) in 1930.

In 2016 werden de schilderijen van de kruisweg gerestaureerd door Rosemie Cheroutre en de kaders door Johan Cheroutre. Van de 14 kaders waren er drie kaders in goede toestand (die omstreeks 1940 nieuw gemaakt werden door een vakman, Camiel D'haene); de elf overige, oudere kaders waren zeer ernstig aangetast door houtworm, onoordeelkundige reparaties en vocht, soms zodanig vermolmd dat ze bij het vastnemen verpulverden. Sinds 22 februari 2017 is de kruisweg terug in volle glorie te bewonderen in de Sint-Maartenskathedraal!

Hits: 2493