Dubbeltentoonstelling "Tempus Horribilis"

Gepubliceerd: Maandag, 10 februari 2014 Geschreven door Bruno Titeca
Sint-Maartenskathedraal 1914-2014 -- Historische duiding & artistieke reflectie

Een historische tentoonstelling toont de situatie van en in de kathedraal 100 jaar geleden, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.  Beeldend kunstenaars denken na over de betekenis van het annus horribilis 1914, voor de kathedraal zelf en de gelovigen, voor de stad en voor haar inwoners.   Ze proberen de vraag ‘wat doet dit met een mens’ artistiek te beantwoorden.

Historische duiding

De historische tentoonstelling in onze kerk, een initiatief en concept van Heemkring Iepers Kwartier, wordt nu ook terug uitgewerkt door Daniël Masure (voorzitter Iepers Kwartier), Jules Allemon en Roland Meulebrouck, aangevuld door Stefaan Lazoore en Alexander Declercq. De gebeurtenissen van 100 jaar geleden getoond en geduid worden. O.a. volgende onderwerpen komen aan bod:

Artistieke reflectie

Beeldend kunstenaars geven hun visie op de gruwel van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen van de catastrofe.  Ze reflecteren over vernietiging, menselijk leed en de gekwetste mens, tekortkomingen (tekort aan liefde, licht, voedsel,…), leven en dood, verdwijningen en vermisten, de heropbouw.  Onder de bezielende impuls van kunstenaar Oswald Fieuw (Ieper, 1949), die de taak van curator op zich heeft genomen, presenteren verschillende hedendaagse kunstenaars een uniek kunstparcours in de kathedraal.

Doorheen de hele geschiedenis van de kathedraal zien we elementen die terugkeren, die aan het denken zetten.
Een gesneuvelde soldaat van 700 jaar oud ligt begraven in de kathedraal – Robrecht van Bethune, Graaf van Vlaanderen, genaamd ‘de Leeuw van Vlaanderen’.  Honderd jaar geleden sneuvelden velen in wat de ‘Eerste wereldoorlog’ genoemd werd.  De kathedraal heeft in de loop der eeuwen vele belegeringen meegemaakt.  Het afwenden van het Beleg van Ieper in 1383 werd gevierd met de eerste processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-van-Tuine.  De processie gaat nog steeds jaarlijks uit, het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Tuine wordt vereerd in de kathedraal.  In 1566 passeerde de Beeldenstorm.  Ook in 1678, tijdens de Hollandse Oorlog, werd Ieper belegerd, en veroverd door Lodewijk XIV en de Fransen.  Ieper was eeuwenlang een versterkte stad, bedoeld om de grenzen te verdedigen, afwisselend voor de Fransen, Spanjaarden, Oostenrijkers en Nederlanders.  Ieper was ook een bisdom, van 1559 tot 1801.

Waar is het roemrijk verleden gebleven ?  Het kerkgebouw dat we nu zien is steen voor steen heropgebouwd.  Een sterk staaltje van gotische architectuur.

De dubbeltentoonstelling richt zich tot de Ieperlingen en de talrijke bezoekers en toeristen.
Wat willen wij toevoegen aan de vele geplande activiteiten tijdens het eerste grote herdenkingsjaar 2014, honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Met de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal willen we een kwalitatief hoogstaande dubbeltentoonstelling aanbieden, in het oog van de storm (we verwachten vele bezoekers en toeristen, als dichtste buur van het In Flanders Fields Museum) maar ook in de stilte en rust eigen aan een kerkgebouw. Met een eigen ziel, een eigen verhaal.

Deelnemende kunstenaars

Philip Aguirre Y Otegui, Marie-Thérèse De Clercq, Gilbert Degryse, Oswald Fieuw (curator), Isidoor Goddeeris, Trees Leroy, Gino Lucas, Jeroen Mylle, Martine Platteau, Bernard Sercu, Johan Tahon, Tamara Van San, Karel Waignein, Stijn Yperman

Praktisch

De dubbeltentoonstelling richt zich tot de Ieperlingen en de talrijke bezoekers en toeristen.

Wat willen wij toevoegen aan de vele geplande activiteiten tijdens het eerste grote herdenkingsjaar 2014, honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Met de vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal willen we een kwalitatief hoogstaande dubbeltentoonstelling aanbieden, in het oog van de storm (we verwachten vele bezoekers en toeristen, als dichtste buur van het In Flanders Fields Museum) maar ook in de stilte en rust eigen aan een kerkgebouw.  Met een eigen ziel, een eigen verhaal.

De vernissage van de tentoonstelling is op vrijdag 13 juni 2014.

De tentoonstelling loopt van 14 juni tot en met 19 oktober 2014 in de Sint-Maartenskathedraal te Ieper, en is dagelijks gratis toegankelijk tussen 10u en 12u en tussen 14u en 17u30.  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt een nocturne voorzien.

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Erfgoedcel CO7 en van de Vlaamse Gemeenschap.

                                     

Hits: 6102