Publicatie ‘De schilderijen van de Sint-Maartenskathedraal’
De vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper publiceerde in 2019 een overzicht en beschrijving van alle glasramen in de Sint-Maartenskathedraal. Vijf jaar later stelt de vzw een tweede deel in deze reeks voor.
Deze publicatie geeft een overzicht van alle schilderijen in de Sint-Maartenskathedraal. Dat zijn er meer dan je zou denken: we tellen er 75. In het kerkgebouw zelf zijn er 22 schilderijen, de kruisweg bestaat uit 14 taferelen en er zijn de 18 portretten van de bisschoppen. Niet in het kerkgebouw zelf maar in aangrenzende ruimtes (sacristieën, kapittelzaal…) bevinden zich nog eens 21 schilderijen. Aandacht gaat ook naar ‘verdwenen’ schilderijen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werden of nadien niet meer opdoken.
Over een aantal schilderijen valt heel veel te vertellen, zoals over het polyptiek of veelluik met afbeelding van Adam en Eva, de Slag bij Pavia, de kruisiging en de kruisafneming. De panelen met de bijna naakte Adam en Eva bleven trouwens gesloten tot zo’n 40 jaar geleden… Beeldde Ernest Wante voor zijn ‘Laatste Avondmaal’ echt gezichten af van bestaande kunstenaars en zijn familieleden voor de apostelen, behalve voor Judas en Jezus? Waarom hangt een schilderij van Suvée dat eigenlijk in Ieper zou moeten te zien zijn, in een Parijse kerk vlakbij de Place de la Concorde? Weet je waar de exacte kopie naar een gravure van Rubens hangt, geschilderd door de Ieperse kunstenaar Matthijs van den Bergh? En was er nu echt een Jan van Eyck in de kathedraal?
Een redactieteam bestaande uit Jan Breyne, Pieter D’haene, Alexander Declercq, Jan Hosten, Stefaan Lazoore en Roland Meulebrouck schreef dit overzicht. De eindredactie gebeurde door Alexander Declercq. Onmisbaar voor kerkgangers, geïnteresseerden, gidsen en bezoekers bij het bekijken en bewonderen van de schilderijen in de Sint-Maartenskathedraal. Hiervoor zijn ze immers ooit gemaakt: ter illustratie bij de woorden die in de kerk weerklinken, ter lering en versterking van het geloof. Maar ook wie niet gelovig is, wordt er door geraakt: hun pure esthetische, artistieke kwaliteit wil deze publicatie ook ‘in de verf’ zetten.
Deze publicatie maakt deel uit van de viering van het tienjarig bestaan van de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper. Een tweede hoogtepunt volgt in het najaar, op zaterdag 5 oktober 2024, met een Kathedraalnocturne, een bijzonder en eenmalig feestconcert in verschillende verrassende ruimtes van de kathedraal met muziek en woord uit de rijke geschiedenis van de kathedraal, met medewerking van o.a. de Koninklijke Harmonie Ypriana, Chorus, JeugdChorus, Polyfolie, Sint-Niklaasmannenkoor e.a.
Praktisch: de publicatie kost 10 euro en is te koop in de shop van de kathedraal, op zondag van 14 tot 17 uur, of via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.