Exclusief werfbezoek aan de werf van de vieringtoren

Gepubliceerd: Zaterdag, 07 februari 2015 Geschreven door Alexander Declercq

Op vrijdag 13 februari 2015 is er een exclusief werfbezoek, enkel voor de leden van onze vzw, aan de werf van de vieringtoren. 

 We starten om 17u30 nabij de hoofdingang van de kerk. De werfleider en de architect nemen elk een deel van de rondleiding voor hun rekening. In het eerste deel bekijken we de reconstructie van de engelenbeelden en de restauratie van de klokken. In het tweede deel krijgen we uitleg over het demonteren van de vieringtoren en de oude timmermanstechnieken (pen en gat verbindingen), en voor wie geen hoogtevrees heeft is er ook de kans om de toren boven op de kerk te bekijken.  

De restauratie van de vieringtoren is gestart in april 2014. Op 20 oktober 2014 werd de vieringtoren van de Sint-Maartenskathedraal in drie delen afgenomen voor herstel. De toren zelf is ongeveer 22 meter hoog (de spits 12 meter, het middendeel 5,5 meter, het onderste deel 4,5 meter). Het werfbezoek is goed gepland, vermits de montage van de toren voorzien is voor 17 tot 19 februari. Daarna wordt nog de klokkenstoel voor de angelusklok gemaakt, worden de engelenbeelden en de balustrade teruggeplaatst, worden het dak en de gootaansluitingen afgewerkt, de bol gemonteerd, bliksembeveiliging en duivenwering aangebracht… De voorlopige oplevering is voorzien voor 20 maart 2015.

ozio_gallery_nano

Hits: 2060