Erfgoeddag, zondag 28 april: over de glasramen in de kathedraal

Gepubliceerd: Zondag, 07 april 2019 Geschreven door Alexander Declercq

De glasramen in de Sint-Maartenskathedraal dateren uit de periode van de wederopbouw en zijn dus niet zo heel erg oud. Toch getuigen ze stuk voor stuk van meesterschap en zorgen ze voor een bijzonder spel van licht en kleur. Je ontdekt het verhaal van deze kunstwerken tijdens een rondleiding of in een speciale publicatie die op Erfgoeddag voorgesteld wordt.

Niet enkel de glasramen in de kerk zelf komen hierbij aan bod: uitzonderlijk kan je op Erfgoeddag de proosdijzaal bezoeken, waar in 2018 liefst 23 glasramen uit de voormalige kapel van de Roesbrugge Dames een prachtige nieuwe bestemming kregen. Deze 23 glasramen zijn op Erfgoeddag voor het eerst te bezichtigen.

Tot slot kom je ook meer te weten over het glasambacht dankzij een film en infostand van Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen (opgericht in 1947) en gespecialiseerd in restauratie en conservatie van glasramen, creëren van nieuwe glasramen, herbestemming van glasramen, isolerende- en verlichtingstoepassingen voor glas-in-lood.

 

Praktisch: zondag 28 april 2019, vrij bezoek tussen 13.30 en 17.45 uur; rondleidingen om 13.30 en 15.30 uur.

Gratis, geen inschrijving nodig.

Als Vriend van de Sint-Maartenskathedraal kan u de nieuwe publicatie gratis afhalen (enkel op Erfgoeddag).

ozio_gallery_nano

Hits: 1397