250 jaar oud missaal teruggebracht

Gepubliceerd: Dinsdag, 11 februari 2014 Geschreven door Alexander Declercq

Op donderdag 14 februari 2013 mocht de Kerkraad Sint-Maarten Sint-Niklaas Ieper een bijzondere missaal terug in ontvangst nemen. Het missaal is bijna 250 jaar oud, en werd in 1917 uit de ruïnes van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal gered. Van de Engelse soldaat die het missaal meenam kennen we enkel de naam: T.C. Wilson.

Tot 1973 blijft de geschiedenis van het missaal duister. In dat jaar wordt de pro-kathedraal van Clifton, Bristol gedeconsacreerd, en bij de opkuis duikt dit missaal op. Hoe het daar gekomen is, weet niemand. Er zit een los blaadje bij: 'Roman Catholic Mass Missal. Souvenir of the late T.C. Wilson obtained following the bombing of the Ypres Cathedral. Several hundred years old, clasps are hand made.'

Pastoor Thomas Hughes geeft het boek aan een universiteitsbibliothecaris die op de parochie woont, John Farrell. Na diens overlijden houdt zijn weduwe het bij, en als zij overlijdt in 2003 komt het terecht bij de jongste zoon Dominic Farrell. Hij beslist om het werk terug naar de plaats van oorsprong in Ieper te brengen.

De kerkraad dankt Dominic Farrell – de kerkeigendommen die occasioneel terugkeren vullen voor een stukje toch de leemte op die ontstond na de vernieling van de kerk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien getuigt dit missaal van de oorlogsgruwel en de invloed daarvan op vele getroffen families.

Hits: 2084