Publicatie ‘De schilderijen van de Sint-Maartenskathedraal’

Gepubliceerd: Vrijdag, 14 juni 2024
Geschreven door Alexander Declercq

De vzw Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper publiceerde in 2019 een overzicht en beschrijving van alle glasramen in de Sint-Maartenskathedraal. Vijf jaar later stelt de vzw een tweede deel in deze reeks voor.

Deze publicatie geeft een overzicht van alle schilderijen in de Sint-Maartenskathedraal. Dat zijn er meer dan je zou denken: we tellen er 75. In het kerkgebouw zelf zijn er 22 schilderijen, de kruisweg bestaat uit 14 taferelen en er zijn de 18 portretten van de bisschoppen. Niet in het kerkgebouw zelf maar in aangrenzende ruimtes (sacristieën, kapittelzaal…) bevinden zich nog eens 21 schilderijen. Aandacht gaat ook naar ‘verdwenen’ schilderijen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werden of nadien niet meer opdoken.

Lees meer: Publicatie ‘De schilderijen van de Sint-Maartenskathedraal’

Fototentoonstelling De Kathedraal BinnensteBuiten

Gepubliceerd: Vrijdag, 14 juni 2024
Geschreven door Alexander Declercq

De Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal nodigden de Verenigde Ieperse Fotoclubs uit om hun talenten los te laten op de kathedraal. Op twee namiddagen werden maar liefst 750 beelden gemaakt. Een selectie van 25 foto’s krijgt een plaats in de tentoonstelling De Kathedraal BinnensteBuiten.

Lees meer: Fototentoonstelling De Kathedraal BinnensteBuiten

Vita Duello: kunsttentoonstelling met Oswald Fieuw

Gepubliceerd: Dinsdag, 19 maart 2024
Geschreven door Alexander Declercq

In de paasperiode, van 23 maart tot 28 april 2024, kan je in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper de kunsttentoonstelling Vita Duello bezoeken. Kunstenaar Oswald Fieuw selecteerde zes eigen werken voor een artistieke en tegelijk bezinnende kijk op het lijden en de dood of de verlossing die er op volgt.

Lees meer: Vita Duello: kunsttentoonstelling met Oswald Fieuw

Reliekschrijn Sint-Maartenskathedraal op Topstukkenlijst

Gepubliceerd: Woensdag, 05 juli 2023
Geschreven door Alexander Declercq

Bij ministerieel besluit van 21 juni 2023 werd een reliekschrijn uit de Sint-Maartenskathedraal in Ieper opgenomen op de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, beter bekend als de Topstukkenlijst.

Lees meer: Reliekschrijn Sint-Maartenskathedraal op Topstukkenlijst

‘Ongezien’ in Ieper: zomertentoonstelling 2023.

Gepubliceerd: Vrijdag, 30 juni 2023
Geschreven door Alexander Declercq

Gedurende enkele jaren werkte een enthousiast team ervaren vrijwilligers aan de inventarisatie van alle religieuze objecten in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Onder de deskundige begeleiding van de erfgoedconsulenten van CO7 werden alle objecten opgemeten, in detail beschreven en gefotografeerd. De inventaris is af, bestaat uit 1.360 objecten en is integraal online te raadplegen. Naar aanleiding hiervan is er een bijzondere tentoonstelling in de kathedraal.

Lees meer: ‘Ongezien’ in Ieper: zomertentoonstelling 2023.