Boekvoorstelling 'De oorlog en het Vaticaan' (Johan Ickx)

Gepubliceerd: Zaterdag, 07 oktober 2017 Geschreven door Alexander Declercq

Op vrijdag 20 oktober 2017 stelt Johan Ickx zijn nieuwe publicatie 'De oorlog en het Vaticaan' voor in het Museumcafé van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij doet dit op uitnodiging van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum, de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper en het bisdom Brugge.

Johan Ickx is doctor in de kerkelijke geschiedenis en sinds 2000 archivaris van het Pauselijk Instituut Santa Maria dell'Anima. Hij is verantwoordelijk voor het historisch archief van de sectie voor buitenlandse betrekkingen van het Vaticaan.

In ‘De oorlog en het Vaticaan’ schrijft Johan Ickx over de rol van de paus en diens entourage tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de vernieling van de Leuvense bibliotheek in augustus 1914 wordt een scherpe veroordeling door paus Benedictus XV verwacht, maar de reactie is lauw. Mgr. Paulin Ladeuze, de toenmalige rector van de universiteit, stuurt daarop een geheim - en niet eerder gepubliceerd - rapport aan de Heilige Stoel. Het past in een bredere diplomatieke operatie waarbij Belgische professoren en geestelijken vanaf kerstmis 1914 bondgenoten zoeken in het Vaticaan. Via een ondergrondse club met internationaal elan in Rome - de zogenaamde 'club van vijf' - willen ze de neutrale houding van de paus veranderen. Mgr. Pacelli, de latere paus Pius XII, speelt hierin een actieve rol.

Het programma van de boekvoorstelling:

Verwelkoming – Gilbert Ossieur, voorzitter Vrienden In Flanders Fields Museum

Over de auteur Johan Ickx  Henk Laridon, professor Grootseminarie Brugge

De Oorlog en het Vaticaan – dr. Johan Ickx

God en geweld – bisschop Lode Aerts

Afsluitend – Alexander Declercq, voorzitter Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper

Drink

 

Wie de boekvoorstelling wil bijwonen, graag inschrijven tegen 15 oktober via mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Hits: 2057