Maandag 19 maart om 20 uur: lezing prof. Hans Geybels in het kader van de Nacht van de Geschiedenis

Gepubliceerd: Zondag, 11 februari 2018 Geschreven door Alexander Declercq

De Nacht van de Geschiedenis koos dit jaar als thema Religie. Wij pikken daar graag op in en organiseren samen met Davidsfonds Ieper en Gidsenkring Ieper-Poperinge een lezing van prof. Hans Geybels over Heiligen en tradities in Vlaanderen op maandag 19 maart 2018, de vooravond van de Nacht van de Geschiedenis. De lezing vindt plaats in de kapittelzaal van de kathedraal.

Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten… Je komt ze overal tegen. Het is het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen. In de lezing ‘Heiligen en tradities in Vlaanderen’ neemt Hans Geybels ons, zoals in zijn gelijknamige boek, mee in deze religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Welke tradities leven er bij de (schutters)gilden? Hoe kwamen de mirakelverhalen tot stand? Hans Geybels, gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels, is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur. Geybels is ook gedelegeerd bestuurder van de christelijk geïnspireerde denktank Logia.

Praktisch: maandag 19 maart 2018 om 20 uur in de kapittelzaal, 8 euro voor leden (niet-leden 10 euro), inclusief drankje na de lezing. 

De kapittelzaal is te bereiken via de Kloosterpoort en het lapidarium.

Inschrijven is nodig en kan via deze link: https://goo.gl/xs1PQn

De kaarten worden pas gereserveerd na betaling op rek. BE02 0010 5581 9940 van Davidsfonds Ieper.

 

 

Hits: 1576